| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kytof Ksiąze

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 22:30 Temat postu: Żona Bolesława Śmiałego |
|
|
Niewiele o niej wiadomo. Nie ustalono nawet jej narodowości. Są dwa warianty: Rusinka lub Niemka. Za którym wariantem jesteście? _________________ Wielki Książę Dziejów Polski
Odznaczony Orderem Orła Białego
Mój drugi numer:6136621 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefan Batory Król

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 22:45 Temat postu: |
|
|
| Trudno powiedzieć ja bym bardziej obstawał za Niemką chociaż nei znam gustu tego króla. Ja jakbym miał wybierac miedzy tymi dwoma narodowościami to wolałbym sie wogule nie żęinć. Przecież wszyscy wiedzą, żę najpiękniejsze są Polki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kytof Ksiąze

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 22:53 Temat postu: |
|
|
| Stefan Batory napisał: | | Przecież wszyscy wiedzą, żę najpiękniejsze są Polki |
To jest pewne
A wracając do tematu, to mam spory dylemat. Z Rusinką mógłby się ożenić dla wzmocnienia ciepłych stosunków z księciem kijowskim, Izjasławem (nasz Bolek musiał dwa razy interweniować na jego rzecz w Rusi). Ale z Niemką mógłby się ożenić dla jakiegoś zahamowania konfliktu z Cesarstwem. Ja raczej obstaje przy Rusince (Bolesław nie chciał mieć raczej żadnych związków z Niemcami). _________________ Wielki Książę Dziejów Polski
Odznaczony Orderem Orła Białego
Mój drugi numer:6136621 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uczeń2000 Giermek

|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 09:02 Temat postu: |
|
|
| Długosz podaje, iż żoną Bolesława była niejaka Wyszesława, córka Światosłwa, księcia czernichowskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ryksa Elżbieta Przybysz

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2008 19:31 Temat postu: |
|
|
Spotkałam się z takimi propozycjami imienia żony Bolesława: Judyta, Wyszesława, Agnieszka. _________________ przy Tobie, Najjaśniejszy Panie stoimy i stać chcemy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maczek Przybysz
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 09:04 Temat postu: |
|
|
| może w którejś z tych książek jest coś dokładniej o jego żonie, Bolesław Szczodry |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|